Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

Shop SALE  🌷  | Ontdekken 📍Cupido Store Leiden

Een samenvatting over aromantiek

Wat is Aromantiek?

De week na Valentijnsdag is de week voor de Aromantiek. Na al het romantische komt er aandacht voor mensen die Aromantisch zijn.  Om extra aandacht te brengen aan deze week (19 – 25 februari) hebben wij een artikel geschreven. 

Aromantiek: Wat is het eigenlijk?

Aromantiek, ook wel afgekort tot aro is een woord dat wordt gebruikt om te beschrijven hoe sommige mensen geen of weinig romantische gevoelens ervaren. Mensen die aromantisch zijn, voelen weinig tot geen behoefte aan romantiek in hun relaties met anderen. Dit betekent niet dat ze geen vriendschappen of andere soorten banden willen hebben. Het draait gewoon om het romantische aspect.

Het Brede Spectrum van Aromantiek

Er zijn veel verschillende manieren waarop mensen aromantisch kunnen zijn. Sommige mensen voelen helemaal geen romantische aantrekking, terwijl anderen wel sterke banden met anderen kunnen hebben, maar gewoon niet op een romantische manier. Het is net als een regenboog; er zijn veel kleuren en variaties binnen het spectrum van aromantiek.

Aromantiek is wordt net als het woord gay als een umbrella term gebruikt. Dit houdt eigenlijk in, dat er veel verschillende variaties onder aromantiek vallen. Hier wat verschillende termen met de uitleg erbij.

Aphotiromantic vlag

Apothiromantisch: dit is iemand die helemaal geen romantische –  aantrekkingskracht voelt. Naast dit hebben kunnen ze romantiek ook afstotenof ervan walgen.

 

Aroflux vlag

Aroflux: Mensen die zich identificeren als aroflux kunnen hun romantische oriëntatie ervaren als fluctuerend tussen het wel en niet ervaren van romantische aantrekkingskracht, of die aantrekkingskracht wordt in afwisselende of wisselende mate ervaren.

Demiromantisch: Dit omschrift mensen die pas een romantische aantrekkingskracht ervaren als zij een diepe en emotionele band met iemand hebben gevormd. Dit is niet de enige definiet van demiromantiek. Andere ervaren een beperkte romantische aantrekkingskracht.

Wat is het verschil tussen Aromantiek en Aseksualiteit?

Soms worden aromantiek en aseksualiteit door elkaar gehaald, maar ze betekenen eigenlijk iets anders. Aseksualiteit gaat over het niet voelen van seksuele aantrekking, terwijl aromantiek specifiek gaat over het niet voelen van romantische aantrekking.

Mensen kunnen zowel aromantisch als aseksueel zijn, maar het kan ook zijn dat iemand aromantisch is en wel seksuele verlangens heeft.

Misverstanden over Aromantiek

Er zijn helaas veel misverstanden over aromantische mensen. Een veelvoorkomende mythe is dat ze geen liefde voelen. Dit is in tegenstelling tot de realiteit. Mensen kunnen nog steeds hun partner, familie, vrienden, kinderen en dieren liefhebben.

Naast dit misverstand geloven sommige ook dat een aromantisch persoon geen relatie zal hebben. Ook dit klopt niet, aromantische mensen kunnen ervoor kiezen in een relatie te gaan. Vaak gaan zij dan in een queerplatonische relatie of partnership. Een queerplatonische  is meer platonisch dan romantisch, echter is het wel dieper dan een vriendschap.

Het is belangrijk om deze misvattingen te doorbreken en meer begrip te tonen voor de diversiteit van menselijke relaties.

Door open te staan voor verschillende soorten relaties en identiteiten, waaronder aromantiek, kunnen we een inclusievere samenleving creëren waarin iedereen zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt, ongeacht hun romantische gevoelens.