Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden   🥂 Boek een Toy Party

Genderdysforie

Alles over genderdysforie

Veel mensen moeten bij genderdysforie denken aan transgender zijn. Het klopt dat veel mensen die transgender zijn ook genderdysforie ervaren, maar het is geen eis van transgender zijn. Het kan namelijk gewoon zijn dat iemand transgender is en geen genderdysforie (meer) ervaart.

Wat is genderdysforie?

Genderdysforie is een medische term die staat voor dat de genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht en dat daardoor gevoelens van wanhoop ontstaan. Mensen die dit ervaren zijn vaak erg oncomfortabel in hun lichaam. Gelukkig is genderdysforie niet iets permanent. Als een transgender persoon bijvoorbeeld klaar is met de transitie is er een grote kans dat de genderdysforie weg gaat. Na de transitie komt de genderidentiteit overeen met hoe ze eruit zien.

Genderdysforie kan ook voor psychische problemen zorgen. Denk aan dingen zoals depressie en gevoelens van angst. Vaak is dit zo omdat ze dingen zoals discriminatie en pesten ervaren. Er zijn helaas nog steeds mensen die andere mensen gewoon niet met rust kunnen laten.

Hoe weet je of je genderdysforie hebt?

Iedereen ervaart dit anders, maar signalen kunnen zijn:

  • Je voelt je ongemakkelijk bij je lichaam of geslachtelijke kenmerken.
  • Je voelt je prettiger als je wordt aangesproken als een ander gender.
  • Je hebt de wens om lichamelijk te veranderen (bijv. via hormonen of chirurgie).
  • Je voelt je niet thuis in sociale rollen die bij je geboortegeslacht horen.

Behandeling

Genderdysforie is op een aantal manieren te behandelen. Therapie is daar de belangrijkste van. Als je namelijk veel wanhoop ervaart is het goed om hierover te praten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de genderidentiteit past bij hoe iemand eruit ziet. Dit kan door middel van:

  • Hormonen te nemen, hormonen zullen helpen bij het ontwikkelen van geslachtskenmerken van de genderidentiteit de ze zijn.
  • Je uiterlijk aan te passen, dit kan door je haar te laten knippen en bepaalde kleding te dragen.
  • Medische procedures, hierbij kan gedacht worden aan geslachtskenmerken die worden weggehaald of juist worden toegevoegd.
  • Puberteitsremmers, deze middelen remmen de gevolgen van de puberteit. Dit is erg gunstig voor personen die transgender zijn.

Voordat je hormonen kan nemen of een procedure kan krijgen moet er eerst worden vastgesteld dat je genderdysforie hebt. Dit wordt gedaan door een specialist en je huisarts. In Nederland is vaak het geval dat je voor langere tijd op een wachtlijst hiervoor staat.

Vaak is het ook zo dat jongere kinderen die denken dit te hebben eerst alleen met een psycholoog praten. De kans is er nog namelijk dat ze uit dit gevoel groeien. Natuurlijk als het kind een andere naam genoemd wil worden en andere kleding aan wil doen kan je dit wel doen. Dit beïnvloedt het kind namelijk niet op een slechte manier.

Een intakegesprek kan in Nederland soms jaren duren. Dit komt omdat er erg lange wachtlijsten zijn hier voor.

Wat is het verschil tussen genderdysforie en genderidentiteit?

Genderidentiteit is wie je bent (man, vrouw, non-binair, enz.). Genderdysforie is het ongemak dat kan ontstaan als je lichaam of de manier waarop anderen je zien niet past bij die identiteit.

Conclusie

Genderdysforie is dus geen stoornis maar een gevoel. Het betekent dat je gender identiteit en je geslacht niet overeenkomen. Er zijn verschillende manieren hoe je hier voor behandelt kan worden.