Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

 💕 Kies GRATIS CADEAU v.a. €100,- 📍Cupido Store Leiden

Soa

Alles over soa’s

Soa’s zijn aandoeningen die seksueel overdraagbaar zijn. Het daarom ook belangrijk dat je weet wat er kan geburen als je onveilg seks hebt met iemand.

Wat is een soa?

De afkorting soa staat voor “seksuele overdraagbare aandoening”. Een soa is niet maar een soort aandoening, er vallen namelijk een aantal aandoeningen onder het kopje soa. Een soa kan je alleen krijgen van iemand die zelf al de aandoening heeft. Een andere naam voor een soa is geslachtsziekte. Dat is omdat het vaak vie de geslachtsorganen overdraagbaar is.

De afkorting zegt al hoe je een soa kan oplopen, via seksueel contact. Hierbij kan je denken aan onveilige vaginale en anale seks, maar ook aan orale seks bijvoorbeeld.

condoom tegen soa

Een soa is te vermijden door het gebruik van een condoom. Hierdoor raken de geslachtsdelen elkaar niet direct aan. Ook is het handig om jezelf voor elke partner te laten testen. Je kan het maar beter gedaan hebben en een negatieve uitslag hebben dan het niet gedaan hebben en het niet weten.

Soorten soa’s

Geslachtsziekten worden door verschillende ziekteverwekkers veroorzaakt, verder verschillen de symptomen ook veel van elkaar. Soa’s zijn vaak onder te verdelen in: bacterieel, viraal en parasiet. De meeste bacteriële soa’s zijn te genezen met antibiotica. Voor een paar virale soa’s bestaan medicijnen en vaccinaties.

Een aantal verschillende soa’s zijn:

  • Aids, dit is een virale soa. Bij aids raak je besmet met hiv, dit is een virus. Dit virus tast je immuunsysteem aan. Het virus doods CD4 cellen, dit zijn witte bloedcellen die je lichaam helpen bij infecties tegen gaan. Helaas is de genezing van hiv nog niet mogelijk. Maar met tegenwoordige medicijen kan je wel een vol en lang leven ervaren.
  • Chlamydia (of chlamydiasis), dit is een bacteriële soa. Chlamydia en de meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia is gelukkig eenvoudig te behandelen met antibiotica.
  • Genitale wratten, dit is een ziekte van de huid. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het HPV-virus. Dit virus zorgt ook voor afwijkingen aan de baarmoederhals of vulva bij vrouwen.
  • Genitale herpes, hierbij heb je pijnlijke gele blaasje op of rond de geslachtsdelen. Het virus kan van huidcontact worden overgedragen en kan tot een koortslip leiden door orale seks.
  • Syfilis, dit is een bacteriële soa. Een eerste symptoom is dat er een zweertje onstaat bij de geslachtsdelen. Als syfilis niet optijd wordt behandeld kan het na jaren terugkomen en de hersenen aantasten.
  • Gonorroe, dit is een bacteriële soa die tot een pusachtiche afscheiding uit de penis kan leiden bij mannen. Als gonorroe niet wordt behandeld kan het zowel bij mannen als bij vrouwen voor onvruchtbaarheid kan zorgen.
  • Urineweginfectie, tijdens de geslachtsgemeenschap kunnen de bacterien die een blaasontsteking veroorzaken worden overgedragen. Bij een urineweginfectie kan je vaak een soort brandend gevoel hebben. Bij vrouwen kan het ook zorgen voor bekkenpijn.

Behandeling van een soa

Voordat je behandeld wordt moet je je natuurlijk laten testen. Vaak doe je dat bij je huisarts of de GGD. Maar tegenwoordig kan je ook zelftesten, hier krijg je de test mee naar huis en voor je hem zelf uit. Dit kan omdat tegenwoordig het tegenwoordig met veel minder materiaal nog steeds snel getest kan worden. Na de test hoef je het zelf alleen nog op te sturen of afleveren.

Veel seksuele overdraagbare ziektes worden behandeld met onder andere antibiotica. De soa’s waar aan anitibiotica kuur wordt gebruikt zijn chlamydia, gonorroe, trichomoniasis. De meeste geslachtsziekten zijn dus te genezen. Het kan wel zijn dat je besmet bent met een bacterie die resistent is tegen de medicijnen die je gebruikt. Bij gonorroe komt dit het meest voor.

Er zijn voor bepaalde soa’s ook vaccinaties beschikbaar. Bepaalde soorten HPV, hepatitis A en hepatitis B zijn die soa’s. De soorten HPV waar vaccinaties voor zijn, zijn de soorten die kanker kunnen veroorzaken.

De meeste soa’s zijn nu wel goed te behandelen maar het blijft nog steeds belangrijk om voorbehoedsmiddelen te gebruiken zoals een condoom en je voor elke nieuwe partner te laten testen.

Conclusie

Er zijn dus veel verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen. En gelukkig zijn de meeste eenvoudig te behandelen. Toch blijft het belangrijk dat je veilig seks hebt en je af en toe laat testen.