Klantenservice 071-3626162
Gratis bezorging v.a. €69,-
Discreet verpakt en bezorgd
Kiyoh Thuiswinkel Waarborg

Shop SALE  🌷  | Ontdekken 📍Cupido Store Leiden

Deze mensen hebben de wereld laten veranderen

Ontdek Belangrijke Rolmodellen van LGBTQ+

In maart wordt de geschiedenis van de LGBT-gemeenschap in het zonnetje gezet. Tijdens deze maand staan we stil bij de belangrijke gebeurtenissen en personen die een significante rol hebben gespeeld in zowel ons leven als in de geschiedenis van de LGBT+ ontdek in dit artikel rolmodellen van de LGBTQ+.

De Gay-Hero die overleed nadat hij werd vervolgd

Alan Turing (1912 – 1954) was een Britse wiskundige, logicus, cryptograaf en informaticus. Oftewel Turing was een man die van vrijwel alle markten thuis was. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft hij een cruciale rol gehad. Men zegt ook wel dat zijn werk voor het verkorten voor de oorlog heeft gezorgd en veel levens daarmee bespaard zijn. Hij heeft geholpen aan het kraken van de Duitse Enigma-code.

Alan TuringHierdoorkregen zij toegang tot de gecodeerde Duitse communicatie. Een man die een medaille zou moeten krijgen, zeggen velen.

Echter kreeg Turing geen medaille maar werd hij vervolgt vanwege zijn homoseksualiteit toen dit in het Verenigd Koninkrijk nog strafbaar was. Hij kreeg een chemische castratie, waarna hij zelfmoord heeft gepleegd. Zijn tragische beëindiging van het leven heeft mensen laten nadenken en bewust worden van LGBTQ+-rechten.

“Homoseksuelen zijn niet laf”

Willem Arondéus was een Nederlandse beeldend kunstenaar, illustrator, auteur en ook een verzetsstrijder in de Tweede Wereld oorlog. Hij was openlijk homo zijn was in die tijd een flinke uitdaging, vanwege de vooroordelen en discriminatie.

Naast dat hij homo was, was hij een grootse verzetsstrijder. EenWillem Arondéus van zijn meest opmerkelijke daden was zijn betrokkenheid bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam op 27 maart 1943. Samen met een groep strijders deden ze dit. Ze voorkwamen zo dat de nazi’s de gegevens zouden gebruiken om Nederlandse Joden op te sporen. De groep waarmee hij dit had gedaan werd verraden.

Vlak voor zijn executie sprak hij de volgende woorden uit die een krachtige boodschap had voor onder andere de LGBT-community, “Laat het bekend worden dat homoseksuelen geen lafaards zijn.”

Sappho

Sappho’s poëzie heeft bijgedragen aan het normaliseren van lesbische relaties in de Griekse samenleving van haar tijd. Haar werk heeft ook latere generaties geïnspireerd en heeft bijgedragen aan het begrip en de acceptatie van lesbische liefde en relaties in de moderne wereld.

Een van de meest bekende en geciteerde fragmenten van Sappho’s poëzie is afkomstig uit haar gedicht fragment 31, ook wel bekend als “Ode aan Aphrodite”.Sappho

“O you with garlands of flowers, Aphrodite, daughter of Zeus, bringer of pleasure, I implore you, mistress, do not pass me by, O Queen, without heeding me, without hearing my plea, but come to me, if ever before you heard my voice.”

Door haar status als een van de grootste dichters uit de oudheid heeft Sappho indirect bijgedragen aan de erkenning en acceptatie van LGBTQ+-mensen door de geschiedenis heen. Haar gedichten hebben geholpen om de diversiteit van menselijke emoties en relaties te benadrukken en hebben bijgedragen aan een bredere culturele waardering voor genderdiversiteit en seksuele oriëntatie.