Nymfomanie
Samenvatting
Wat is nymfomanie?
Het woord nymfomanie is geen medische term. De term word op een negatieve manier voor vrouwen die buitensporig veel seksueel verlangen hebben gebruikt. Tegenwoordig spreken we van hyperseksualiteit en/of CSBD wat staat voor Compulsive Sexual Behavior Disorder.
Je spreekt van hyperseksualiteit wanneer de libido veel hoger is dan de norm. Het wordt alleen als probleem gezien wanneer dit het dagelijks leven verstoort en/of wanneer een persoon niet normaal meer kan functioneren hierdoor.
Hyperseksualiteit kan ook een symptoom van andere problemen zijn:
- Manische episoden van bipolaire stoornis
- Vroege fase van dementie
- Syndroom van Klüver-Bucy, dit is een neurologische aandoening die optreedt bij beschadiging van de hersenen. Specifiek de amygdala en zenuwbanen in de temporale kwabben
- Persistant Sexual Arousal Syndrome
Waar komt de term nymfomanie vandaan?
Het woord nymfomaan is afgeleid van twee Griekse woorden. Numphè wat meisje/jonge vrouw betekent en mania wat razernij betekent. Het is ook afgeleid van het mythische wezen de nimf. Een nimf is een Griekse half godin die in de natuur is en vaak gebonden is aan een bepaalde plek. De nimf wordt nog wel eens gezien als een jong meisje voor de fantasieën van mannen, maar dit klopt totaal niet. Een nimf was niet een jong meisje maar juist een dissident. Ze staat voor vrouwelijkheid dat buiten de dominante gedachte van de maatschappij ligt over vrouwen.
Er is ook een mannelijk versie van dit woord. Het werd niet vaak gebruikt omdat mannelijke hyperseksualiteit niet als probleem werd gezien. Dit wordt satyriasis genoemd.
Wat kan er tegen nymfomanie gedaan worden?
Behandelingen voor hyperseksualiteit tegenwoordig zijn dingen zoals verschillende vormen van therapie. Vroeger was de behandeling voor nymfomaan zijn veel hardnekkiger. Denk bijvoorbeeld aan dat de clitoris en eierstokken medisch werden weggehaald, een koud bad nemen en gedwongen bedrust te nemen.
Ook werd er voorgeschreven dat er vegetarisch gegeten moest worden. Seks moest ook opgegeven worden. Hyperseksualiteit werd in deze tijd vooral bij vrouwen vastgesteld, het was namelijk ondenkbaar dat een man “te veel” seks wou.
Conclusie
Nymfomanie is dus een verouderde term die niet meer gebruikt wordt. We spreken nu van hyperseksualiteit. Ook dat is niet altijd even makkelijk vast te stellen. Wat voor de een heel normaal kan zijn kan voor de ander al veel seks zijn bijvoorbeeld. Als je denkt het wel te hebben kan je gelukkig altijd naar de huisarts, die kan jou weer helpen met het vaststellen van je problemen.